Emlékhelyek Székesfehérváron

1, Lánczos Kornél

Oskola u. 11. - A múlt századi számozás szerint Oskola u. 2. Ezen a helyen állt az a ház, amelyben a világhírű fizikus, matematikus, Lánczos Kornél született 1893. február 2-án. Pontosan 100 évvel később ünnepélyesen emlékezett meg nagy fiáról Székesfehérvár az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat szervezésében, az Akadémiával közösen. A Társulat helyi csoportja évente megrendezi a Lánczos Kornél Fizikai Tanulmányi Versenyt.
Szent István tér 4. - Az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat centenáriumi évében, 1991. május 17-én emléktáblát helyeztek el itt:
EBBEN A HÁZBAN TÖLTÖTTE IFJÚSÁGÁNAK ÉVEIT 1893-TÓL 1911-IG LÁNCZOS KORNÉL A MATEMATIKA ÉS A FIZIKA KIVÁLÓ MŰVELŐJE, A KVANTUMMECHANIKA ÉS A RELATIVITÁSELMÉLET VILÁGSZERTE ISMERT TUDÓSA.
A márványtábla állításához a Városi Önkormányzat és Cseh István nyugalmazott főiskolai docens pénzadománnyal járult hozzá.

Budai út 43.: itt működik az 1996 szeptemberében indult alapítványi Lánczos Kornél Gimnázium.
Az első években a Gyümölcs u. 36-ban működött.

2, Kandó Kálmán

Budai út 45. – Itt működik az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Mérnöki Intézete, melynek jogutódja a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola Számítógéptechnikai Intézetnek. Az intézmény Kandó Kálmán emlékét - halálának 50. évfordulóján - a Budai úti bejárattól balra bronz mellszoborral örökítette meg (Meszlényi János, 1983).

3, Terkán Lajos

Fürdő sor 3. – A Szabadművelődés Háza. Itt működik a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló és a Terkán Lajos Ismeretterjesztő Alapítvány székhelye. Terkán Lajos (Székesfehérvár, 1877. április 26.- Budapest, 1940. március 26.) kiváló matematikus, éles szemű megfigyelő és nemzetközileg is elismert csillagász volt.

4, Albert Einstein emléktábla

Jókai u. 7. -  Az emléktáblán a következő felirat olvasható:  "Ebben a házban sem lakott 1912-1916. között Albert Einstein".  Kocsis Balázs szobrászművész alkotását 2015. április elsején avatta fel Dr. Lakner József fizikus.

5, Tudós utcák

A város keleti részében találjuk a "tudós negyedet": Neumann János utca, és rá merőlegesen, rendre: Lánczos Kornél utca, Puskás Tivadar utca, Jedlik Ányos utca és Kandó Kálmán utca.